Színházunkról

Az Orosz Stúdiószínház Zinaida Zicherman-Szokolova orosz színésznő, pedagógus és rendező kezdeményezéséből született 1997-ben, olyan amatőr színészeket egyesítve, akiket a színház és az orosz nyelv szeretete vezérelt. Ezek az emberek különböző életkorúak, szakmájuk és nemzetiségük eltér: oroszok és magyarok, ukránok és beloruszok, akik Magyarországon születtek vagy később költöztek ide.
A színház elsősorban orosz klasszikusok (Osztrovszkij, Gogol, Bulgakov, Csehov, Ilf és Petrov) – darabjait mutatja be, de előszeretettel nyúl modern orosz drámaírók (Koljáda, Razumovszkaja, Kurocskin, G. Gorin) színdarabjaihoz is, továbbá megtalálható a színház repertoárjában egy francia (R. Thomas) és egy német (I. Lauzund) szerző műve, valamint egy magyar szerzőtől (Örkény István) származó mű is. Emelett a színház repertoárját több verses és prózai est is tarkítja.
Mivel az Orosz Stúdiószínház feladatának érzi az orosz klasszikus színházi kultúra, valamint az orosz irodalmi nyelv megőrzését és népszerűsítését, az előadások egytől-egyig orosz nyelven, de magyar felirattal folynak.
Bár bázisa már a kezdetektől a budapesti Orosz Kulturális Központ, az Orosz Stúdiószínház gyakran fellép más magyarországi városokban (Pécsett, Szegeden, Győrött, Egerben, Pakson, Kaposváron), európai nagyvárosokban (Ljubljana, Dublin, Bécs, Szófia, Prága, Koppenhága, stb.), valamint gyakran jut el Ukrajnába és Oroszországba is.
Az Orosz Stúdiószínház különböző színházi fesztiválok aktív résztvevője. 2005 októberében M. Bulgakov „Zojka lakása” című művével képviselte az orosz színházi kultúrát az „Orosz Kultúra Évének” hivatalos programjában. A nemzetközi „Fringe” Fesztiválon (Budapest, 2006) a színház megismertette a magyar nézőt az orosz modern dramaturgiával („Papagáj és nyírfa seprű”), 2007-ben pedig az orosz költészettel (költői est „A Nőről, a Szerelemről...”). A Stúdiószínház sikerrel vett részt külföldi fesztiválokon is: 2006-ban a „Belaja Vezsa” Professzionális Színházak Fesztiválján (Breszt, Fehéroroszország), 2007-ben a „Szatíra, Humor és Pantomim” Fesztiválon (Topolovgrad, Bulgária), 2009-ben az „Uszpeh” (Siker) Fesztiválon és 2010-ben az „Etno-Dia-Szféra” Fesztiválon (Mukács, Ukrajna) is, ahol a közönség már 2007-ben is találkozhatott a társulattal, 2012-ben a „Színházi Bruderschaft” fesztiválon (Prága).
Az Orosz Stúdiószínház és az Orosz Honfitársak Magyarországi Koordinációs Bizottságának közös szervezésével, a magyarországi Orosz Nagykövetség és az Oroszországi Együttműködések Magyarországi Képviseletének támogatásával 2009-ben Budapesten került először megrendezésre az határon túli orosz amatőr színházak nemzetközi fesztiválja, „Lukomorje” névvel. A második „Lukomorje” fesztivál 2011-ben Szófiában, míg a harmadik 2013-ban újra Budapesten került megrendezésre az Orosz Stúdiószínház részvételével, valamint aktív szervezésével. Ezt követően megszületett az elhatározás, hogy a fesztivál évente kerüljön megrendezésre és onnantól kezdve mindig Budapest adjon otthont a fesztiválnak, és az Orosz Stúdiószínház legyen a “házigazda”. Az elhatározást azóta egy újabbabb fesztiválok követték 2014-ben és 2015-ben és 2016-ban, valamint már szervezési fázisban van a 2017-es fesztivál is.
Az Stúdiószínház tagja az Külföldi Orosz Színházak Egyesületének (APTC) valamint az Orosz Honfitársak Nemzetközi Szervezetének (MCPC).

Комментариев нет:

Отправить комментарий